Appie
Fotografie: Stacii Samidin

Ik ben zelf een jongen van de straat. Jonge jongens nemen daar iets van mij aan. Ik zie ze als familie, ken die jongens vanaf het moment dat ze net gingen lopen, weet hoe ze denken, hoe ze leven, wat ze bezighoudt. Ik begeleid jongeren in Nieuw-West, ben een rolmodel voor ze. Samen met Stichting IMD doe ik projecten met ze.

Social media is belangrijk voor deze jongeren. Ze kijken allemaal naar mensen op die een slechte invloed hebben, en zo belanden ze zelf in die cirkel. Vroeger keken we alleen op naar mensen in de buurt, maar nu ook naar mensen daarbuiten. Het lijkt alsof iedereen het goed heeft, met dikke horloges, dikke auto’s, verleidingen voor het oog en het hart.

Fotografie: Stacii Samidin
Ik kon al goed reflecteren op het leven op de straat, maar door de ADAMAS-opleiding kwam daar ook reflectie op mezelf bij.

Jongeren zijn daardoor niet heel snel meer dankbaar, voor wat ze hebben en krijgen. Wij proberen ze te spiegelen, te laten zien dat er veel is om dankbaar voor te zijn en dat er veel mensen zijn die het slechter hebben dan zij. We gaan dan winterkleding inzamelen voor vluchtelingen op Griekenland, of helpen bij de Voedselbank. Daarvoor kijken we met zijn allen een documentaire over het onderwerp, om ons te kunnen verplaatsen in een wereld die we zelf niet goed kennen. Dan zien ze dat ze blij moeten zijn met wat ze wel hebben, niet steeds moeten kijken naar wat er ontbreekt. We hebben genoeg.

Vaak voelen jongeren zich te stoer voor dit soort projecten, ze zijn eigenlijk onzeker. Maar omdat ze mij vertrouwen, en ik laat zien dat dit belangrijk is, voor de wijk, voor de wereld maar ook voor hun eigen ontwikkeling, dan doen ze uiteindelijk mee. Zo gaan ze anders naar de wereld kijken.

Ik kon al goed reflecteren op het leven op de straat, maar door de ADAMAS-opleiding kwam daar ook reflectie op mezelf bij. Ik heb innerlijke rust gevonden, meer geduld. Ik los mijn eigen problemen nu gelijk op, in plaats van dingen maar te laten. Ik heb gezien hoe belangrijk het is om je aan afspraken te houden, op tijd te zijn. Ik heb kilometers gemaakt om aan mezelf te werken. En er is een groot netwerk bij gekomen, waar ik eerst voornamelijk goed lag in de wijk, heb ik nu een netwerk van ervaringsdeskundigen en professionals over de hele stad.