Deams
Fotografie: Stacii Samidin
Deams heeft muziek gemaakt met Hiphop-artiesten als DJPremier, Guru (Gang Starr), Ice-T, Chuck-D (Public Enemy), Big daddy Kane en De La Soul. Hij was een van de eerste Nederlandse artiesten die in Amerika gecontracteerd werd. Deams is een hiphop-legend. Zelf begint hij er niet over, heeft hij het liever over hoe hij jongeren kan begeleiden hun passies waar te maken. Daarom is Deams Credible Messenger bij Adamas.

Ik was bezig met tekenen, met graffiti. ik was bezig met met breakdance. En muziek natuurlijk. Ik wilde naam maken in de hiphop scene. Als er een grote Amerikaanse artiest in Nederland optrad dan ging ik erheen en maakte ik contact. Je had toen nog geen internet. Alles ging persoonlijk. Ik wilde bijvoorbeeld Ice-T ontmoeten. Dat was mijn doel. En dan gaat het ook lukken. En dan niet meteen over jezelf beginnen, maar interesse tonen, een band opbouwen. Ice-T en ik zijn nog steeds vrienden. Netwerken is belangrijk. Dat kunnen we jongeren bij Adamas ook bieden: we hebben een groot netwerk zodat ze hun talent kunnen ontwikkelen.

Maar voordat je je talent kunt ontwikkelen, is het belangrijk dat je je doel scherp heb. Ik stel vaak hele simpele vragen aan jongeren die ik begeleid. Wat wordt je beloning als je gaat doen wat je echt wilt? En: Wat wordt je straf als je dat niet doet? Dan kun je makkelijk een keuze maken. Je moet je doel ook opschrijven, zodat je je kunt blijven herinneren. En weer aanpassen als je nieuwe inzichten opdoet.
Er zijn zoveel verleidingen. Van buitenaf. Maar de grootste strijd die je moet leveren is je innerlijke strijd. Dat ken ik maar al te goed. Daarom is persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk: wie ben ik, waar sta ik voor, en hoe houd ik focus en aandacht bij wat ik echt wil.

Als je je doel helder hebt, zie je ook welke verantwoordelijkheid je hebt. Niet alleen naar jezelf, maar ook naar anderen. Het versterkt je motivatie. En het helpt je om negatieve bagage uit het verleden achter je te laten. Je hebt een toekomstbeeld. En je weet wat je daar voor moet doen. Zo raak je steeds meer in het nu.

De grootste strijd die je moet leveren is de innerlijke strijd.

Begeleiding is belangrijk om je doelen helder te houden. Die heb ik zelf nooit gehad. Fouten maken is goed, maar je moet daarvan leren. Anders blijf je ze maken. Ik wil voorkomen dat jongeren blijven hangen. Als je inzicht krijgt in wie je bent en waar je heen wilt, dan ga je geloven in jezelf. En kun je elke tegenslag zien als een leerproces op weg naar je doel.

Bij ADAMAS heb ik geleerd hoe je met allerlei verschillende persoonlijkheden kunt omgaan. Ik heb inzicht gekregen in groepsdynamieken, hoe we elkaar steeds beïnvloeden. Je kunt elkaar verzwakken maar ook krachtiger maken. Onze groep bestond uit zoveel verschillende mensen en toch ontstond er een hechte groep ondanks die verschillen. We hebben elkaar krachtiger gemaakt. We zijn boven onszelf uitgegroeid, hebben een gezamenlijk doel gevonden. Ik heb geleerd wat daarvoor nodig is. Dat neem ik mee in hoe ik nu zelf anderen begeleid.

Fotografie: Stacii Samidin

In mijn videoclips ook op de foto’s die van mij gemaakt zijn voor ADAMAS, spelen maskers, en licht & donker een belangrijke rol. Die staan voor de innerlijke strijd die we allemaal moet aangaan Donkere kanten hebben we allemaal. Het licht kan niet zonder het donker. Maar het donker kan je overnemen. Dan maak je je leven en dat van anderen stuk. Negeren of onderdrukken helpt niet. Donkere kanten hebben een functie. Je moet ze erkennen. En transformeren: er zit een enorme energie in die je creatief kunt inzetten. Mijn masker is zoals de maskers van de Samurai: krijgers die hun donkere kanten onder ogen zagen en die met enorme concentratie en focus tot een positieve kracht maakten.

Ik wil jongeren begeleiden een krijger te worden.