Jeffrey
Fotografie: Stacii Samidin

Ik ben opgegroeid in de Bijlmer. Wij hadden het thuis niet breed maar er was wel een overdaad aan liefde. Als ik om me heen kijk zie je dat vaak ontbreken. Dan begrijp ik wel waarom sommige jongens moeite hebben met het reguleren van hun emoties. Mijn moeder leerde ons al jong: het hebben van eigenwaarde en zelfvertrouwen is belangrijker dan het bezitten van dure spullen. En andersom, dat mensen met dure spullen vaak onzeker zijn over zichzelf. Als ik mensen begeleid draait het daar om: dat je die zekerheid in jezelf leert vinden. Als dat er is, wordt veel mogelijk.

Fotografie: Stacii Samidin

Ik ben opgevoed om onderscheid te maken tussen wat goed en wat slecht is, en het grijze gebied daartussen. Dan ga je vanzelf voelen of wat je doet wel oké is. Als je dat niet hebt meegekregen dan is dat moeilijk. Dan weet je ook niet waar de grenzen liggen. Je gaat dingen doen die grenzeloos zijn. Je voelt niet meer wat je doet.

Dat merk ik ook in het begeleiden van jongeren: dat er een verschil kan zijn tussen hoe iemand zich echt voelt en wat hij doet. Dat mensen soms dingen doen uit onmacht of onzekerheid. Als je dat verandert, dan ga je heel anders met elkaar om. Dat heb ik ook persoonlijk kunnen ervaren.

Ik studeerde eerst techniek. Maar ik ben zo geraakt door hoe je levens kunt veranderen als je net even de juiste begeleiding krijgt. Dat wil ik als Credible Messenger bij Adamas ook doen: jongeren begeleiden zodat je het allerbeste uit jezelf kunt halen. En dat heeft ook direct impact op je omgeving, op vrienden en familie. Je verandert zo een hele omgeving.

Fotografie: Stacii Samidin

Door de opleiding bij ADAMAS konden bepaalde dingen die ik al dacht nog dieper inzinken. Hoe belangrijk bijvoorbeeld de ademhaling is. Als kind word je daar al op gewezen: Haal diep adem, kom tot rust. Maar ik heb er nooit bewust bij stil gestaan dat het je in alle situaties kan helpen, dat het een tool is die je altijd bij je hebt. Vaak zijn we ons niet bewust van de spanning die ons lichaam zit. Die spanning wil eruit. Maar als je er geen contact mee hebt dan gaat dat ongecontroleerd. Met ademhelingstechnieken kun je daar al iets aan doen: een paar keer goed ademen, dan zakt de energie snel en is er weer overzicht.

Als Credible Messenger is muziek mijn manier om tot onbereikbare jongeren door te dringen. In muziek zit alles wat moeilijk te verwoorden is. Niet iedereen leert te praten over wat hij voelt. Maar als ik een producer uitnodig, een studio regel en een drumstel als ze willen drummen, dan maakt het niet uit hoe je het doet, maar dan is de muziek een vertaling van je gevoel, een manier voor jongeren om toch hun stem te laten horen.

Er mogen veel meer Credible Messengers bijkomen, het moet een lifestyle worden.

We werken bij ADAMAS als netwerk. Een andere Credible Messenger, Rodney, heeft laatst met mijn jongens een kookcursus gedaan. Er was meteen een klik, hij heeft Roti, Bami gemaakt, de hele groep was stil en ze lieten een kant van zichzelf zien die wij niet eerder hadden gezien. De jongens waren gefocust, gemotiveerd en deden enthousiast mee. We zijn als Credible Messengers allemaal betrokken bij elkaar, bij de jongeren en bij onze wijk. Wat goed is voor de jongeren staat altijd voorop. Er mogen veel meer Credible Messengers bijkomen, het moet een lifestyle worden. Het gaat over het ontwikkelen van je menselijke kwaliteiten, en oog hebben voor je omgeving en daar zou iedereen goed in moeten zijn.