Redouan
Fotografie: Stacii Samidin

Al jong bracht ik veel tijd door op straat en zag ik wat daar gaande was. Ik ben de jongste in een gezin van 15 kinderen. Ik heb mijn plek moeten vinden in een groot gezin en daarbuiten. Dat is een zoektocht die nog steeds doorgaat. Ik zie dat veel jongeren daar moeite mee hebben. Er zijn volop verleidingen buiten, waardoor ik ging chillen en niet vooruitkwam. Principes zijn voor mij belangrijk, daarom ben ik nooit echt op het verkeerde pad terecht gekomen. Al begrijp ik wel hoe makkelijk het kan gaan, als je in geldnood zit of als je het zwaar hebt, maar met geduld gaat er altijd een andere deur open.

In de ADAMAS-opleiding komen vijf thema’s langs die belangrijk zijn in je jeugd. Een daarvan is verbinding, die herkende ik meteen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat mensen mij niet begrepen, dat ze me niet zagen voor wie ik echt was. Ik vond buitenhuis een luisterend oor. Zo kwam Redouan, van Stichting Be Ok op mijn pad. Hij is er altijd voor me geweest, zonder dat ik ooit iets voor hem terug hoefde te doen. Ik vond dat apart, dacht wat zit daarachter? Het geeft voldoening om een ander te kunnen helpen weet ik nu. Daar kun je lang op teren. Dat werd ook mijn drijfveer.

Fotografie: Stacii Samidin

Tijdens de ADAMAS-opleiding heb ik ervaren wat empathie is en hoe je dat inzet als professional. Op de eerste dag kregen we een opdracht, ik ging heel doelgericht te werk, trok allerlei strategieën uit de kast. Terwijl de oplossing dichterbij lag: Je doel loslaten en naast iemand gaan staan, dan komt de onderliggende vraag vanzelf boven. Dat pas ik nu toe bij de jongeren waarmee ik werk. Die gooien ook hun problemen niet meteen op tafel. Ook daar is het eerst levelen, interesse tonen, een praatje maken zonder doel, dan komt het verhaal er vanzelf uit.

Een Credible Messenger is iemand die geen medelijden met je heeft, die er niet op uit is om bullshit te verkopen, maar je de waarheid vertelt. Dat wordt gewaardeerd door jongeren. Iemand die achter je blijft staan, ook al maak je een fout. Er is geen exit, hoe bont je het ook maakt, maar er zijn wel grenzen.

Fotografie: Stacii Samidin
Op straat word je niet altijd begrepen, dat is voor veel jongeren een realiteit.

Op straat word je niet altijd begrepen, dat is voor veel jongeren een realiteit. Bij ADAMAS kan ik mezelf ontwikkelen zonder na te denken over wie of wat het bekijkt. Op straat draait het om de buitenkant, omdat je niet kwijt kan wat er echt speelt. Een stoer imago, een dure jas, terwijl er vanbinnen andere dingen kunnen spelen. Credible Messengers kunnen daarin een grote rol spelen. Door wel diegene te zijn waar je je verhaal kwijt kan. Eerlijk is eerlijk, ik heb het nodig, iedereen heeft het nodig. Wij starten bij de basis, met verbinding en empathie, terwijl de meeste hulpverleners bij het probleem beginnen. In het Arabisch is er een mooi woord voor: Nija. Dat betekent intentie. Het start allemaal met een oprechte intentie. Dat voelen jongeren. ADAMAS is als een groot spinnenweb over de stad, als je valt vangen wij je op.

Fotografie: Stacii Samidin