Rodney
Fotografie: Stacii Samidin

Ik kwam uit de gevangenis met een blauwe zak waar mijn spullen inzaten en niemand die me echt kon helpen. Dat geldt voor veel jongeren die vastzitten: als je wil veranderen moet je jezelf helpen, er is geen passende hulp. Gelukkig had ik een kring om me heen van mensen waar ik op terug kon vallen, maar vaak is die kring er ook niet. Terwijl een netwerk allesbepalend is als je niet meteen wilt terugvallen in oude patronen. Je hebt mensen nodig die je laten zien dat er ook andere mogelijkheden zijn, mensen die voor je klaar staan. ADAMAS is zo’n netwerk voor jongeren die dat zelf niet hebben.

Fotografie: Stacii Samidin
Als je meer naar je gevoel durft te luisteren, weet je vaak echt wel of iets wel of niet klopt.

Credible Messengers van ADAMAS kunnen jongeren een perspectief bieden, laten zien dat er een betere weg is, op alle fronten, dat het leven er anders uit kan zien als je een opleiding doet en positieve vrienden om je heen hebt. Maar ook vertrouwen geven: als je meer naar je gevoel durft te luisteren, weet je vaak echt wel of iets wel of niet klopt. Als je daar ook nog voor uit durft te komen word je niet meer door anderen meegesleept. Jongeren voelen vaak een strijd met de buitenwereld, dat ken ik zelf ook goed. Mijn relatie met de politie was slecht, gevoed door negatieve ervaringen. Door de opleiding bij ADAMAS heb ik positieve ervaringen met agenten gehad, moesten we zelfs even in hun schoenen staan. Nu ik tot inkeer ben gekomen kan ik jongeren agenten beter laten begrijpen en andersom, in plaats van de wederzijdse oordelen te bevestigen.

Ik werk als Credible Messenger niet van 9 tot 5. Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar beschikbaar voor jongeren. Ik bied een luisterend oor. Klinkt simpel, maar dat wordt vaak overgeslagen, deze jongens en meiden worden niet gehoord. Ik heb geen doel als ik met ze praat. Natuurlijk wil ik iets voor ze betekenen, maar pas als ik dat doel loslaat help ik iemand echt. Soms praten we niet, maar doen we leuke dingen. De beste manier voor mij om dingen te verwerken is muziek maken, koken, focussen op de positieve dingen.

Credible Messengers van ADAMAS kunnen jongeren een perspectief bieden, laten zien dat er een betere weg is, op alle fronten.
Fotografie: Stacii Samidin

Ik maakte al muziek met jongeren in de studio van een bekend muzieklabel, en ben bij ADAMAS ben in contact gekomen met Deams, een Credible Messenger en een legende in de muziekwereld. Hij heeft me laten inzien dat je wel muziek kan maken met jongeren als dagbesteding, maar waarom zou je die tijd niet benutten om dingen intrinsiek te veranderen? Om ze via muziek meer te leren over zichzelf en over hun motivatie? Het begint met punctueel zijn en volharden in de dingen die ze willen doen, maar we leren ze ook hoe ze geld kunnen verdienen op basis van hun talent. Je hoeft geen artiest te worden, misschien word je wel arts, advocaat of bankdirecteur. Wij bieden talentontwikkeling op basis van zelfredzaamheid, en als jongeren bijvoorbeeld schulden hebben of trauma’s dan is er in het ADAMAS-netwerk altijd iemand anders die kan helpen. Jongeren willen vaak wel een ander pad kiezen maar kunnen door de bomen het bos niet meer zien, wij vinden als Credible Messengers de smalle paadjes door het bos voor ze.

Ik hoop dat de jongeren die wij nu helpen ADAMAS over 10 jaar runnen, dat zij hun eigen vrienden en jongeren inspireren, motiveren en steunen, dat ADAMAS niet leunt op één persoon, of één groep, maar gedragen gaat worden over generaties heen.