Omar
Omar is mentor bij ADAMS en hij brengt kandidaten aan voor het Credible Messengers programma. Hij is werkzaam in Nieuw-West bij stichting IMD die zich bezig houdt met preventief jongerenwerk.
Fotografie: Stacii Samidin

Ik kom uit een groot gezin. Er was weinig tijd voor alle kinderen. Ik ben mijn broertje gaan begeleiden die profvoetballer wilde worden. Hij is uiteindelijk ook prof geworden. Om je talent waar te maken, welk talent dan ook, heb je begeleiding nodig. Ik heb die zelf niet gekregen. Ook ik wilde prof worden, ik speelde op hoog niveau, maar als ik bijvoorbeeld tegen Ajax speelde dan kwam niemand kijken. Dan hou je het niet vol. Er liggen als je jong bent zoveel verleidingen op de loer dat je gemakkelijk afwijkt van wat je echt wil.

Met mijn stichting begeleid ik jongeren en daarbij is reflectie heel belangrijk. Daarvoor is tijd en geduld nodig. Ik heb eerst in het onderwijs gezeten, dat is net als een heel groot gezin: het ontbreekt er aan tijd en aandacht. Met mijn stichting geef ik jongeren ruimte. Eerst letterlijk: een plek waar ze kunnen zijn. Om een vertrouwensband op te kunnen bouwen moet je eerst een beetje met elkaar kunnen chillen. En dan heb ik gesprekken met ze over actuele onderwerpen. Wat speelt er in de buurt? Welke verleidingen komen op je af? Hoe ga je daarmee om? Even een stapje terugzetten, zodat je betere keuzes kunt maken en de gevolgen van je gedrag gaat overzien.

Als je met de kracht van diversiteit een éénheid wordt, kun je door alle obstakels heen breken.

Ook de rol die je op straat inneemt is belangrijk. Ben je een leider of volger, en waarom neem je die rol aan? Wat brengt je dat? We wijken soms af van onze ware natuur, van wat we werkelijk willen. Dan ga je dingen doen om de verkeerde reden, uit onzekerheid, bravoure of angst. Dat brengt je snel op een verkeerd pad. Door de juiste vragen te stellen breng je jongeren dichter bij wat ze echt willen. Je moet leren welke verleidingen je naast je neer moet leggen om focus te krijgen. Dan pas kun je gaan werken aan kwaliteiten. En als je dan ook nog een krachtig netwerk om een jongere heen bouwt, dan heb je grote stappen in de goede richting gemaakt. Dan blijf iemand vanzelf weg van de criminaliteit.

Wat zo mooi is aan de Credible Messengers van ADAMAS is dat we een eenheid vormen met een hele grote diversiteit. Verschillende kwaliteiten op verschillende posities en toch één geheel. De samenleving raakt steeds meer verdeeld, de éénheid wordt verbroken. Dan raak je verzwakt en tegen elkaar uitgespeeld. Maar als je met de kracht van diversiteit toch een éénheid wordt, dan kun je door alle obstakels heen breken.