Virgil
Ik begeleid jongeren met ernstige gedragsproblemen of met een licht verstandelijke beperking in groepsverband om tot een zinvol bestaan te komen. Ik ben mentor bij ADAMAS en geef gastcolleges tijdens de opleiding tot Credible Messenger. In mijn interventies werk ik nauw samen met Credible Messengers.
Fotografie: Stacii Samidin

Ik ben geboren Zuid-Oost, in die tijd een achterstandswijk met veel criminaliteit was, veel meer dan nu. Er waren veel vrijheden, foute vrienden en het was pesten of gepest worden. Ik zat op een school waar me altijd werd verteld dat ik te dom was om te leren. Ik bouwde een negatief zelfbeeld op. Tot ik naar de IMC-weekendschool ging waar je werd gemotiveerd om te onderzoeken wat je wilt en wie je bent. Door die kans werd ik leergierig, werden mijn grenzen verlegd en kon ik verder kijken dan Zuid-Oost. Pas toen begon ik in mezelf te geloven.

Een Credible Messenger is iemand die de pijn herkent van een ander. Een rol die niet is weggelegd voor iemand die niets heeft meegemaakt. Het zijn mensen die een relatie met jongeren durven aan te gaan als een broer of een zus. Personen met uitstraling, die niet snel onder de indruk zijn van wat er gebeurt op straat.

Om dit werk te doen moet je jezelf goed kennen.
Fotografie: Stacii Samidin

Om dit werk te doen moet je jezelf goed kennen. Essentieel dat daar in de ADAMAS-opleiding zoveel aandacht aan wordt besteed. Tijdens mijn studie pedagogiek heb ik heel intensieve therapie gehad. Wat is er gebeurt in je verleden? Ken je de pijn van jezelf, maar ook van je nabije collega’s? Als je die niet kent, kun je dit werk niet doen. Credible Messengers moeten investeren in zichzelf en weten waar hun grenzen liggen. Durf je open te zijn over je problemen? Herken je de anders pijn? Niemand werkt zomaar met deze groep. Er is een gemis, een gebrek en dat moet je weten van jezelf.

Accepteren dat je niet iedereen kan helpen is ook part of the job. Ik heb verschillende jongeren hetzelfde geboden, maar iedereen bewandelt zijn eigen weg. Voor sommige jongeren die mijn aanbod ooit afsloegen, valt het kwartje pas nadat ze hebben vastgezeten. Waarom iets voor de een wel werkt en voor de ander niet heeft met omgevingsfactoren te maken: je vrienden, je thuissituatie. Als de buitenkant niet verandert, wordt innerlijke verandering heel moeilijk. Daarom maak ik me ook hard om die omgeving te veranderen. I

Ik bied met Stichting Jongeren Die Het Kunnen dagbesteding en ambulante begeleiding en met Eigenkracht Jeugd & Gezin beschermd en begeleid wonen, om te zorgen voor een stabiele omgeving. We moeten ook die primaire behoeftes vervullen. Anders gaan jongeren de straat op, om daar liefde te zoeken.